Quantcast
Channel: Hantverkarglädje
Viewing all 912 articles
Browse latest View live

Hantverkarbodens blogg

$
0
0
     Nu har Hantverkarboden i Jakobstad öppnat en blogg som ni kan hitta här vid vänstra sidan. För att det inte skall bli dubbelt uppdaterat så kommer jag möjligen bara att påminna här om någon kommande händelse.
   Tanken med Hantverkarbodens blogg är att våra medlemmar lätt skall hänga med vad som händer  där. Verkar finnas intresse för de nyupptagna månadsträffarna vid Hantverkarboden så på bloggen finns info om dem.
  Lite annat smått o gott blir uppdaterat på den bloggen så alla är välkomna att kika in där och även att göra ett besök i butiken. De som är intresserad att komma med som medlem så finns kontaktuppgifter på bloggen.

    När jag ändå är inne på det här med Hantverkarboden så kan jag redan tipsa om att vid Jakobs Dagar så har vi väskvecka där. Detta innebär utställning av gamla och nya väskor, arbetsdemonstrationer vissa dagar och pop up café hela den veckan. Mer om detta senare i Hantverkarbodens blogg.

    Ha en skön majvecka och jobba inte ihjäl er i alla trädgårdar. Jag själv tar det lugnare än vad jag någonsin kunnat tro att jag kan. Ha det så gott, vi ses.

 

Taggtrådsbollarna klara

$
0
0
                   Taggtrådsbollarna är nu urbrända och klara och redan sitter på sina stubbar.
    Gick ganska bra att bränna ur dem men eftersom jag rullat pappret lite väl tätt så var jag tvungen att slå på lite tändvätska. Det skall nog inte behövas om pappret är torrt och inte så hårt rullat.

   Vart efter petade jag bort pappret med en käpp och det gick bra.  Kvar blev svarta sotiga taggtrådsbollar men eftersom de skall vara ute och inte i vägen för någon så får de förbli så. Jag hade annars tänkt att använda högtryckstvätten för att skölja dem men detta struntade jag i.
    Hade tänkt mig detta projekt alldeles fint men  bäst att genast säga att jag inte är helt nöjd. De blev nämligen för små. I mina ögon borde de vara större i förhållande till stubben men nu är de ju så här och får så förbli.

   Kanske testar jag liknande fler gånger för det är ju en rätt billig "leksak" men just nu har jag inte inspiration med mera av denna sort.  Det är nämligen inte riktigt lätt att få gammal rostig järntråd att lyda fingrarna.
    Ifall någon testar detta så skulle jag råda att göra grejen aningen större än vad som tänkts för jag hade testat bollarna med papper i ovanpå stubbarna och då såg de större ut.

    Nu tänker jag ta mig en promenad och möjligen pocka gräs att bjuda  kaniner på. Barnbarnens kaniner brukar ibland få sig ett färskt skrovmål av mig de gånger jag har vägarna förbi.

                 Hej svejs till er alla. Vi ses.

Article 0

$
0
0
   Många roliga idéer, inspiration som flödar och inget material som går till spillo, ja detta fick jag en inblick i idag vid ett besök i Jakobstad.
   Rara små uggletavlor blev till när hon inte kunde förmå sig att slänga dom trevliga små ramarna. Ugglorna är ju så mysiga och eftersom de är nåltovade så vet jag vilket petgöra hon gjort.
                          Gamla och nya nallar o kaniner verkar trivas på en hylla under taket.

   En gammal söndrig docka som hon fann i en gammal släktgård blev reparerad. En beställning till Pörkenäs sällskapet att sy passande kläder var ett lyckat drag.
    Brita Meriläinen i Pörkenässällskapet som planerar dockkäderna är väldigt duktig på att få kläderna att passa till dockan.  Visst passar kragen med brosch just till den här gamla dockan.

     Frun i huset hade lyckats spara även sin docka som fick sig en klänning i samma veva och av samma "designer". Dotterns klänning blev omsydd åt denna docka.

                                              Accessoarer hör ju även till en festklädsel.





     Här har gamla bilmärken blivit en rolig väggprydnad. Även hela stommen är av återanvänt material men jag vet faktiskt inte från vad. Kan tänka mig att denna gillas av sonen i huset.
     Man blir ju bara så glad varje gång man ser något återanvänt bli skojiga detaljer.

                Kanske är hela familjen händiga. Klockan är nämligen gjord av sonen i huset.

      Artesan som frun i huset är har så klart gjort de flesta möbler själv. Lite svårt att få bra bilder på  möbler men här ser ni ett par av hennes egen tillverkning.
 
    Docksängarna som jag är alldeles tagen av är ju också hennes idé och tillverkning. Kan tänka mig att i detta hus fanns många roliga detaljer till som jag inte såg. Har lite svårt för att kika runt alldeles för mycket.
 
Måste bara också säga att det varit tyst här ett tag och jag har missat en hel del på era bloggar då vår egen dator strejkar. Det här inlägget kommer till lite på nåder men snart borde allt vara ok igen. Tar igen vad jag missat hos er så fort det går. Ha det så bra, verkar som om helgen blir varm. Då tänker jag njuta i fulla drag.

Äntligen, äntligen får jag visa min murkla

$
0
0
      En murkla i min blomrabatt. Jag kan väl bara säga äntligen får jag visa den eftersom datorn strejkat i över en vecka nu. Ni vet ju alla att datorer prövar tålamodet något enormt när det vill sig. Nu är den ok så jag hoppas det håller i sig.
    Ja, som ni ser återkom murklan även i år. Jag blir lika glad för den som när någon blomma sticker opp. Vanligt eller ovanligt låter jag vara osagt men mig gläder den med sin vackra utformning.

 Det jag funderar över är varför den visar sig vanligen i maj, svampar brukar ju sticka opp på hösten.

    En annan trevlig grej som jag vill återkomma till från tidigare inlägg är angående våra äppel o körsbärsträd som aldrig velat blomma nämnvärt tidigare.  Sedan de fått både kalk och hästgödsel så står de alla nu i full blom.
   Tyvärr hann jag aldrig ta foton på den fullbordade blomningen i dag eftersom vi hade en hel del annat. Kanske hinner jag i morgon för det måste bara förevigas.
   Möjligen tycker någon, vad är nu det för speciellt att äppelträd blommar men för mig är det faktiskt något som gör mig aningen lycklig därför att jag tidigare inte sett så mycket blom här. Tydligen har vi haft för sur jord och inte förstått att göra något åt det (hur dum kan man vara?).

    Min tid utan dator har jag spenderat med motionsrundor, blomrabatter, lite hantverk, sköna stunder i baden, baden under de varma dagarna och inte att förglömma två härliga småflickor som vi hade som nattgäster från i går. Inga lata stunder men visst är det trevligt när man får vara så högt i kurs.
   God mat avnjöts i staden i dag med alla våra närmaste, trevligt att alla samlas någon gång.
Morgondagen spenderar jag vid Hantverkarboden så inga slöa tider just nu.
   Nu borde min blogg gå in i normala rutiner igen till dess att datorn strular nästa gång.

Jag har missat massor på era bloggar som jag brukar kika in i men jag skall ta igen det vart efter. Hoppas ni haft det skönt i värmen och att den kommer igen så småningom. Tack alla ni som tittat in. Ha det så gott, vi ses.


Rundvandring hos oss

$
0
0
 Tänkte bjuda er på en rundvandring här hos oss i dag innan orgäset förtar det mesta. Allt är ju så ljusgrönt och vackert nu så bäst att passa på.
   I yngre år kan jag kanske säga att vi var lite av odlarentusiaster men nu är den tiden förbi så vi grämer inte ihjäl oss för lite ogräs trots att vi nu båda vill ha det vackert omkring oss. Det gäller ju således att minska lite här och där och jag kan verkligen säga att massor med blommor fått ge vika här.
   Börjar längre bort på tomten där den nya Saskatonbusken finns. Den blev inköpt i fjol och redan blommar den vackert. Det var faktiskt mannen som ville pröva den men vad man gör med bären det vet jag inte, kanske passar de i saftmajan.
                                                                     Saskatonblom.

   Jordgubbslandet hör till mannen i huset, skulle det vara i min ego skulle det vara hälften mindre. Stor glädje har både vi, barnbarn och deras föräldrar av det.

 Enormt mycket blom på rödvinbärsbuskarna men desto mindre tyckte jag mig se på de svarta. Vita verkar också blomma rikligt.

                                 En tillbakablick mot landet där lite grönsaker, o bär finns.

   Äppelblommen som jag är så lycklig över men önskar att det var varmare så bina kunde hålla igång en del.



    Körsbärsblommen likaså. Alldeles fantastiskt från mina ögon sett men i det kalla vädret saknas en stor del av bina. Återstår att se hur fortsättningen blir.


                                                  Vedstapel, det hör ju landsbygden till.

                     Den vanliga gamla vita syrenen gör oss inte besvikna, likaså de lila som blommar flitigt.

     Sydgaveln där vinrankan klättrar. Jag brukar beskära den hårt eftersom jag inte vill att den skall bli så stor och inte begär några stora skördar. Här ser ni även schersminbusken som inte alls blommar i år.
                                             Blivande vindruvor förhoppningsvis.



                            Under min vandring med kameran kom jag till att vi har alldeles för mycket gräsmatta men jag vet faktiskt inte vad som är lättare att sköta växter eller klippa gräs. Nu är det ju så att mannen sköter gräsklippningen så den går an för min del.


    Så till stubbarna där jag tidigare visade  taggtrådsbollarna. Syrenhortensian har rätt många blomknoppar så jag väntar med spänning. Den blev planterad i fjol.

    Jag trodde att Rhododendron hade många blomknoppar men det verkar vara tillväxtknopparna. I alla fall så verkar den må bra så jag ser med tillförsikt på nästa år.
 

                                                                   Framför vårt hus.


    Och så till detta underbara lilla syrenträd som jag också planterade i fjol. Vågar faktiskt inte tro att det har dubbla vita blom förrän det slår ut. Detta hör till Syringa Vulgaris-gruppen och heter "Krasavitsa Moskvy" Oleancae Ädelsyren Litac. Jag såg det i Skolparken tidigare och i fjol fann jag det vid Blomqvists trädgård. Det skall ha dubbla vita, lite mot rosa blom. Jag väntar faktiskt med spänning på detta.
                                                             Aronia.
     Snöbollsbuskarna bjuder oss snart på sin fägring men här ser ni det pyser av löss så jag vet inte om jag måste hjälpa lössen att dö snabbt. Jag får hålla ögonen på det hela.





                             Detta är en fjolårsbild för så här långt har inget hunnit växa här ännu.



     Om man blir less på någon inneväxt så kan man ju alltid njuta av dem där ute innan man slänger dem. Således fick svärmorstungan en tidsfrist att leva ett tag till.


                       Fuksior på kommande här men de är ju alltid senare än de man köper.



                                     Mina mångåriga pelargoner tar sig också sakta men säkert.

    Mitt stora intresse att driva upp plantor och odla växter har avtagit regält sen kroppen säger ifrån men det går att tänka om så det enklaste tycker jag nuförtiden är att spara några blommor i källaren och ta upp dem på våren. Bra mycket enklare än att driva upp småplantor.

     Ha en skön helg mitt i veckan, vi ses igen en annan dag.






Husbyggartårta

$
0
0
       Denna helg då alla utexaminerade firas på olika sätt har även vi varit med på ett hörn.
    Både yrkesexamen och studentexamen firades i vår släkt. Husbyggarens tårta måste jag bara föreviga, den matchade ju precis till nämnda examen och både rolig och god var den. Bra gjort för de så jobbat för sina betyg men jag ger nog också ett + till storasystern som gjort tårtan.

      Massor med rosor har bytt ägare  och visst är detta trevligt för både mottagare och givare.

   Vi hann även med en liten sväng till sommarstugan och där blommade klematisen,

                                               liljekonvaljerna och


                           mossflox som jag fortfarande inte vet varifrån den kommit. Antagligen via någon fågel för jag har själv aldrig ägt någon mossflox vare sig vid sommarstugan eller hemma.

                                  Ser kallt ut och det var minsann fortfarande isigt kallt.
                            Nu lovas varmare kommande vecka så hoppas det håller i sig. I så fall blir det nog uteliv från tidigt till sent. Som ni vet så går det att ta ut både symaskin, strykbräda eller målargrejer.
   
     Jag tackar o bockar för alla snälla kommentarer men alla är lika välkomna att kika in vare sig ni sätter kommentarer eller inte. Utan er ingen blogg så välkommen igen. Ha det gott.


       

Årets första egna grönsak

$
0
0
      Rädisor är en fröjd när de allra första kommer. Tror att det alltid är dom som kommer först till användning på våren hemma hos oss. Dessa blev sådda under glas strax före första maj.
     Eftersom de växer alldeles snabbt så hinner de sista vanligen bli för stora. En gång när min man hämtade grönsaker när vi skulle i väg till villan så hade han tagit med de förväxta rädisorna. Han skivade dem och slängde dem med när grönsakerna grillades och det blev alldeles ok. Den starka smaken som vissa av dem har försvann vid upphettningen. Sen den gången så grillar vi varje år de lite förväxta rädisorna, därav behöver inga slängas.
   
      Detta blev nu bara ett snabb inlägg på en lånad dator. Återigen har jag datorstrul och nu går den inte alls igång så det kan bli en paus här men hoppas den inte blir för länge. Tänker dra till sommarstugan i kväll och strunta i att förargas över strulet.

        Hoppas ni alla har det bra och att ni kan njuta i den sköna värmen. Ha det så gott alla besökare och välkommen igen.

Nu blommar min Krasavitsa Moskvy

$
0
0
                      Hej på er alla!
        Det blev en rätt lång paus här på bloggen men nu fortsätter jag med att först visa min alldeles underbara syren.
    För två år sen visade jag en bild på denna som jag sett i skolparken och nu är jag ägare till en själv. Denna blev inköpt i fjol somras och jag har varit aningen skraj att den inte skulle klara vintern men här ser ni att den till och med bjuder mig på två st ljuvliga dubbla vita blom denna sommar. Jag är alldeles betagen i den.

    Knopparna är ljust lila eller rosa men blommen är vita. Namnet är som i rubriken Krasavitsa Moskvy och den tillhör syringa vulgaris gruppen ifall någon av er är intresserad att veta även denna gång.

       I helgen var vi till sommarstugan så där fick det bli en sommarbukett av vilda blommor. Till midsommarn brukar det inte finnas något nämnvärt där mera som blommar.
      Här hemma står min allra första bergvallmo i knopp.  Tycker nästan den borde få sig en omgång med rakhyveln som ni ser.

     Jo här har vi haft ett jädrans datorstrul så jag har till och med köpt en ny dator och ändå slapp jag inte in på nätet. Nu är allt i  gång så hoppas de håller i sig. En gissning av reparatören var att någon hackat in sig på vår linje eller vad man skall kalla det. Ännu mera jäklades men jag kan ju inte tjata om sådant skräp för det har ni säkert nog av alla. Hur som helst så hoppas jag får blogga som vanligt igen.
   
   Det har inte blivit mycket till hantverkande på sista tiden. Som ni ser så är det uteliv som engagerat mig mest. I dag var det våtarven som fick sätta livet till på min lilla morotsbänk. Så småningom skall jag också ta igen mig hos er andra efter att jag varit avskuren i datorvärlden.
         Önskar er alla allt gott och vi ses igen om några dagar.


Loppisrace i Munsala

$
0
0
      Det blev en runda till Munsala loppisrace i dag. Kika på gamla intressanta prylar, åka iväg på småvägar man aldrig tidigare besökt, träffa likasinnade samt en o annan bekant och inte att förglömma det förträffliga vädret gjorde dagen alldeles skön och trivsam.
     Nu är ju inte jag någon riktigt hängiven loppisfyndare men visst kan jag snubbla över ett och annat fynd som kommer med mig hem. Rätt skoj är också att få se alla trevliga och roliga detaljer folk har vid sina uteplatser så jag bad om att få ta något enstaka foto.
    Här är vågen som hängde i ett träd, det var ett trevligt blickfång genom mina ögon sett. Vågen heter på Munsaladialekt: voåga du =(vågar du?) Passande namn alltså.


     Här var korgstolar som prydnad och inte till salu. Blomman i har så passande färg till den gamla gråa rottingen.
     Tänka sig en sådan gammal, utdragbar säng. Jag har då aldrig sett en sådan tidigare. Vet ej om den var till salu eller bara som prydnad den också.
     Färden fortsatte på många små vägar så ibland kom kameran fram och ibland inte. Det var så himla vackert i denna bygd med lite kuperat här o var och de röda stugorna som är så charmiga på landsbygden.
     De vita törnrosorna som fanns vid varje stuga på landet förr fanns här invid en stengärdsgård.
                           Kossorna som numera får gå ute på sommaren är alltid en trevlig syn.

       
 Dessa två bilder påminner så om hur landsbygden var och fortfarande är på många ställen. Vilken tur att det blivit så inne att renovera de gamla röda stugorna, och inte att förglömma det här med loppis att vi numera förstår att återanvända något utan att skämmas över detta.

   Och så kanske någon är nyfiken om jag alls fyndade något. Jo det gjorde jag visst. Några nystan vitt bomullsgarn, en liten hylla, ett par tidningar, fotoramar och gamla goa strumpestickor. Det började bli lite si och så med mina strumpstickor då jag tappar bort en o annan och dem jag köpt i affären är så tröga men nu fann jag de som med all säkerhet går lätt att använda.
   
     Efter racet hann vi på födelsedagskaffe till sonen och hans fru som brukar bjuda på gemensamt kaffe den här årstiden. Inte mycket kvar av denna söndagkväll och i morgon är jag hela dagen vid hantverkarboden.
     Om ni vill ses vi här igen om några dagar. Ha det alldeles gott.

Midsommar

$
0
0
                     En midsommarhälsing sänder jag till er alla med min nyplockade blombukett.

    Här lär det inte bli några märkvärdigheter denna midsommar. Vi brukar vanligen dra iväg till villan med släkt eller vänner men med 8-10+ så drar det inget videre  att åka dit.
   Högst antagligen blir det att fira hemma men som vanligt med rökt lax, nypotatis och som ni ser körsbär istället för jordgubbar.

   

   Om någon vecka har vi förhoppningsvis jordgubbar själva så mycket vi vill äta, dessutom godare alldeles nyplockade. Därav blir det körsbär istället för vår del eftersom vi aldrig lyckas få något nämnvärt på egna körsbärsträd.
   Önskar er en riktigt trevlig midsommar.Det brukar ju heta att det blir så roligt som man gör det.
          Allt gott till er och vi ses igen när helgen är förbi.

Grannens trädgårdsfröjd

$
0
0
   Efter en dag full med barnlek behövde jag mig en liten promenad så på den vägen stack jag mig in till ena grannen som har så vacker trädgård. Där kan jag gå runt och titta om och om igen. Ni vet, på försommaren blommar en del växter och på sensommaren blommar något annat och eftersom där  är många växter så sker hela tiden förändring.
    I vår har de skalat av en del av de något risiga tujorna och de blev helt perfekta enligt mitt tycke. När de har bar stam nertill så blev de betydligt skirare eller vad man skall kalla dem.

   Det finns fler lite ovanligare granar men denna tar nog priset. Kottarna står uppåt som små ljus.


    Tänker här bevisa för husfrun själv att hon har många olika växter som blommar just nu. Några foton lyckades inte så visst fanns fler än vad jag visar här.
      Böjar med Bellis.

                                                            Sibirisk vallmo.

                                                    Akleja, men vilken sort vet jag ej.

                                                                       En blå-vit akleja.

                                                                            Vallmo.

            Svängde mig bort från vallmon och vad står där och kikar på mig om inte högste chefen i denna trädgård. Det är väl fågelskrämman som bestämmer vilka som får äta bär o frön där eller?

                                                      Rosenkrage.

                                                                          Daglilja.

                                                 Vit, låg akleja men det egentliga namnet vet jag ej.

                       Jo här är ju även vakten med sina falkögon men ugglor är minsann även skräckinjagande.

                                                              Nejlikrot.

             Jaha, ja då hade vi här dessa båda som jag inte har en aning vad de heter men lika vackra ändå.



         Så en bild av sittplatsen omringad av hela stora rabatten. Frun i huset fick så lov att gå och kika runt i sin rabatt med mig i släptåg men det verkade hon så gärna göra.

                    Hej hopp, här är det en som vågar kika fram något ögonblick.  Denna skulle även jag vilja ha, tyckte att den var ett så trevligt och trovärt blickfång.

                    Två olika sorters nävor men drar mig till minnes att jag såg kanske fyra olika sorter.


     Trevligt att låta nävorna bilda en matta under syrenhortensian. Efter en kort tid står de i full blom efter vad knoppar där fanns.

      Frun borde få sig en blombukett efter att jag fått gå runt med kameran men i slutändan var det jag som gick hem med en blombukett. Hon hade så mycket av törnrosorna som inte jag har så jag säger bara tack tack.

    Nästa helg hoppas jag få se fler intressanta trädgårdar  när  de öppna trädgårdarna visar sin prakt.

     Midsommaren fylldes med aktiviteter trots att jag trodde den skulle bli alldeles lugn. Knytkalas med de allra, allra närmaste var trevligt, likaså umgänge med barnbarn. Sist en liten utflykt i veteran volvon och dansbandsmusik via kassettbandspelare. Borde kanske haft stora solglasögon och prästkragar i öronen så hade jag passat in lite men tyvärr, det hade jag inte.
     
    Kockan är över midnatt och jag skall leka även i morgon så jag säger allt gott till er och så ses vi en annan dag.
               

Första skörden

$
0
0
    Kunde kalla detta för den första skörden men det var faktiskt rädisorna som avnjöts allra först, sen kom salladen och nu är lite rabarber nerfryst och här ser ni libbstickan, oregano och gräslöken som just blivit torkade.
 Allra helst skall ju första omgången torkas före midsommar så jag följde denna regel. Libbstickan håller på att bli en stor buske men inte mig  emot för jag klipper ner och tar de yngre och fräschaste bladen. En föreläsning som marthorna ordnat om alla tillsatsämnen i vår mat  rekommenderades libbsticka som smakhöjare så jag satsade på detta tips och torkar den inför vintern numera.
 Även oregano klipper jag ner två gånger varje sommar. Gräslöken här blir minsann inte torkad med blommor på. Den hade hunnit växa för mycket så det blev att rensa bort de blommande stråna.
     Rädisorna här är redan uppätna men salladen blir förgrukad varje dag så länge den räcker.
     En tuva med gräslök vid sommarstugan är perfekt då klarar man sig utan vanlig lök och den får även ersätta dillen till nypotatisen.

     Tack alla vänliga själar som tittar in så jag kan blogga vidare. Ha det så gott. Vi ses.

 

Trädgårdar och kreativa rum i Pedersöre

$
0
0
     Eftersom Pedersöre veckan bjöd i dag på öppna trädgårdar och kreativa rum så passade jag på att få njuta av allt vackert som trädårdsentusiasterna åstadkommer och kanske få mig en och annan idé.

      Börjar här med Barbro Haasiosalos trädgård som jag promenerat förbi så många gånger och även kikat på så mycket jag bara "täxt".
      Kunde inte föreställa mig att här fanns så många vackra växter och blickfång av det lilla jag sett från vägen. Behövde verkligen få komma nära. Den svarta betunian tar plats på stubben här.

    En vävstol som spalje och blombord, vad sägs om det? Blickfång som verkligen drar blickarna till sig.

     Här har använts gamla telefonstolpar som kant till rabatten. God idé som ja gärna skulle ha.
      Har funderat sett från vägen vad de månne har för räcke vid terrassen och ser ni, det är från en gammal madrass som fått bli svart. Hur snygg som helst. Vao, vad förtjust jag blev.



     Ett fönster hängande mellan träden, vad kan vara mer passande när herrn i huset driver fönstersmedjan.
      Potatis i bl.a. en Ikea kasse. Kommer säkert potatis här efter vad de ser välmående ut.

                                En rabatt vid husknuten med Zilga vinranka på väg att klättra upp.
                           En pissoar med blommor i, riktigt skoj och passar även bra på väggen.


       Sist en hög med gamla fönster vid ingången till fönstersmedjan. Mannen i huset Göran Haasiosalo driver fönstersmedjan där han renoverar alla möjliga gamla fönster. Bra så eftersom det är så inne att renovera gamla bondgårdar och andra gamla hus.

     Nu skulle jag ju visa er lite från alla fem gårdarna jag besökte men vad som felas här nu vet jag ej för jag får inte in fler bilder. Fattas bara att lagringsutrymmet är fullt. Jag lär få testa vad detta nu är till en annan gång så jag säger hej svejs och vi ses igen. Ha det så gott.


Målade ljus i all hast

$
0
0
     Hej igen. Efter den intensiva helgen med all vandring i öppna trädgårdar kommer här en mellanlandning med några av mina målade ljus. Kommer att leka barnlekar hela dagen så ingen tid kan ges till att redigera trädgårdsbilder.
    Ibland när suget efter målarpenseln ger sig till känna brukar det bli några enkla saker som blir målade.



                                                        Inte bara vallmon eller blåklockor,
                                                            även svampar hör sommaren till.


    Hade i min "skräplåda några små ramar som jag inte kunde förmå mig att kasta. Hade tänkt att det kunde bli några små tavlor och nu är de här. Passade på nu på sommaren när blommor är så aktuella eftersom jag gillar att måla blommor.

    Nästa gång vi ses här blir det högst antagligen en massa bilder från öppna trädgårdar så välkommen igen den som är intresserad. Ha det gott.


Fortsättning på trädgårdar och kreativa rum i Pedersöre

$
0
0

     Fortsättningen är från lördagens besök i olika trädgårdar i Pedersöre.   Ni kan aldrig ana hur många foton jag har men vill nog inte trötta ut er alldeles för mycket så jag väljer att visa endast några från varje besök. Jag var nämligen även på söndag och tittade in i fler vackra trädgårdar  som jag skall visa er senare.

Börjar med Kristine Vesterlunds intressanta odlingslådor. Tänkte skriva grönsaksland men det är ju egentligen inget land. Speciellt, intressant och mycket vackert som jag är säker på att många av oss gärna skulle ha.
        Kanske stenväggarna rent av alstrar aningen värme för stenar brukar ju hålla sig varma rätt länge.

       En plats för njutning och vila. Bakom finns gungor och sandlåda så vad hindrar föräldrarna att njuta av en bok eller handarbete i soffan med ett öga på barnens förehavanden så nära intill.
                                             Samma underbara plats sedd från ett annat håll.

       Flera olika vackra rabatter. I hörnet här står den gamla vita rosbusken som jag kallar törnrosor. Kristine sa att den blommar betydligt senare och håller längre tack vara att häcken bildar skugga för den.
     Efter besöket hos Kristine så fortsatte jag till Guns gröna rum som också är i Sandsund.

        Redan i fjol hade jag många bilder härifrån så det blev en snabbare titt här hos Gun för att möjligen hinna med alla som jag tänkt besöka under dagen.



     Några bilder blev det i alla fall. Här har hon vinrankan Zilga över hela bakre väggen full med vindruvor på kommande.

                     Lummigt och grönt är det överallt med några odlingslådor här i bakgrunden.


     Från Guns gröna rum fortsatte jag till Gambatte i Lövö där det odlas majs, jordgubbar o hallon i växthus. Intressant med majs som vi inte är särskilt vana vid här omkring.

                                 Jordgubbar o hallon i långa banor både i växthus och på friland.
      Stora vackra hallon var på kommande här, inte långt tills de är mogna. Här erbjuds både jordgubbar o hallon som självpockning.



     Till sist den intressanta japanska trädgården Zen som iordningställts på deras gård. Familjen har nämligen bott ett par år i Japan, antagligen därav denna idé. Frun berättade att det föreställde berg o hav. Krossen som egentligen är vit krattas i olika vågmönster beroende på vilket väder det är. När det är fullmåne då ger hela trädgården ljus.

   
      Den sista trädgården för dagen blev Höglunds i Kållby. Detta var en vacker sluttningstomt mot åkanten.
                           Flera olika vackra rabatter. Denna med äppelträd som ger lagom skugga.
                                  Mera skugga här så Funkia verkar trivas alldeles förträffligt.

        En skojig spalje vid sidan om ett träd. Här klättrar klematis som fanns lite här o var.
En givande dag vill jag verkligen säga.

Avslutar denna visning här och så återkommer jag igen med trädgårds bilder från söndagens besök som gick till Sixtens trädgård och atelje, Maj Ahlviks trädgård och Lottas o Jyrkis trädgård. Till dess, ha det så gott.

 







Söndagens öppna trädgårdar.

$
0
0
    Nu blir det det sista inlägget för denna gång av alla vackra trädgårdar jag besökt men jag börjar med Sixtens atelje där jag tog mig en titt på samma gång. En verklig upplevelse vill jag säga.

    Han är en hängiven konstnär som jobbar i gammalt grått trä, får framskrapat ljus och speglingar helt fantastiskt.

     Även små hus såsom utedass. Har man en del år på nacken så visst blir man lite nostalgisk här.


      Gamla lador som håller på att ramla ihop, vad kan vara mera naturligt på ängar här i Österbotten.

      Här börjar Sixtens och Britt-Maris trädgård med ett annat litet hus. Det finns nämligen gott om olika
stora o små hus som blickfång i denna trädgård.

     En full stor stack. Här vill jag att ni gissar vad denna stack är uppbygd av. I slutet av detta inlägg så berättar jag ifall ni inte själva kommit på det.


                                                       Massor med växter överallt.

                                           Rolig sparris som verkar hålla ögonen på allt och alla.

     Här det allra allra bästa. Deras uteplats tre trappor nersänkt i backen. Spaljeér, sten o växter runtomkring. Här bakom min syster finns en fontän med porlande vatten. Vilken idé alltså.


                                                         Gamla små hus med gräs på taket.

      Blommor, blommor o åter blommor. Jag har ingen chans att visa hur mycket här var men ett smakprov blev det i alla fall.

                      Vi fortsatte till May Ahlviks vackra trädgård som jag även besökte förra året.

           Ljuvlig uteplats. Ni ser att här är både bark och kantsten i jämnhöjd med marken, antagligen för att den skall vara så lättskött som möjligt.


      Vao, en säng på terassen. Vem skulle inte gilla det. Den är gjord av lastpallar med madrass ovanpå.  Erkänner jag blev stormförtjust i denna idé men tyvärr inget ställe där en sådan passar här hos oss.

                                                  Klänghortensia som pryder en hel sten.
     
                   Söndagens sista besök blev hos Lotta o Jyrki. Lummigt, lummigt och vackert överallt.

                                                 Trevligt blickfång med kärrhjulet bakom viloplatsen.

                                            Takplattor har åter använts som kant till rabatten

                                              Ingång till deras vackra och speciella uteplats.

    Nytillverkad uteplats  med skyddande buskar runtom. Väldigt trivsamt. Kan tänka mig att här är även lummigt omkring spaljéerna till näst år.

     Jag tackar er alla som låtit mig ta del av era vackra trädgårdar både lördag och söndag.  Det blev två fantastiska dagar för mig. Allt gott till er men även till alla besökare som här vill ta del av det hela. Vi ses här igen om några dagar men först blir det högst antagligen sommarstugan som gäller nu när värmen är på kommande. Ha det gott.

    P.S tänkte glömma att avslöja att stacken här i början var en hög med gammal spik i olika storlekar, så det så.

Sommarens njutning

$
0
0
    Länge sen sist kan jag väl säga men det vackra vädret drog iväg oss ovanligt länge hit till sommarstugan. Här är vi ännu så jag försöker mig på att lägga detta lilla inlägg via mannens telefon så jag vet ej om det kommer in.

    Överlycklig att så många vita näckrosor blommar vid vår ena brygga. Fin rabatt eller hur?
    Ja egentligen borde jag ordna och greja inför Jakobs dagar och gammaldags torget men njutningen jag känner här när vädret är så ljuvligt fick ta överhanden. Hoppas alla ni som kikar in har det också skönt i den ljuvliga värmen. Jag brukar säga att jag bör få "tina " upp åtminstone en gång om året så jag tackar och bockar för detta väder. Vi ses snart igen här så till dess, ha det så gott.

Husdjur eller?

$
0
0
    Mycket tid med ren njutning har det fortsättningsvis blivit för oss vid sommarstugan. Kanske frös jag tillräckligt länge i juni då jag fick ett enormt tålamod att stanna vid sjön. Visst trivs vi alldeles förträffligt att vara vid sjön men det krävs en hel del solsken om vi skall trivas längre perioder där.

     Musslor, dem har jag faktiskt inte lagt märke till på flera år. Det står i tidningen att det finns massor med musslor i år och det kan jag intyga. Trodde först att det bara var lättare att lägga märke till dem på grund av det låga vattenståndet som råder men så var det tydligen inte. Jag är glad för dom eftersom det betyder att vattnet är bra.
    Getingar skulle jag gärna vara utan men här behagade de bygga i vårt utedass. Nu är "böllan" bortforslad för vem vill ha dem rakt ovanför huvudet. Envis som synden var de och började bygga nytt gång på gång ända till dess att jag sprayade hårspray på deras början.

   
                   Så har jag ju några blomrabatter där men tur är ju att de sköter sig själva eftersom de hör till vår vilda flora.
                         Lätt att beundra denna skönhet när  den inte behöver minsta lilla skötsel.

                          Rödfibblan som jag visat tidigare bjuder på sig lika förträffligt varje år.
    Hela planen skulle bli full om vi bara lät dem blomma men vi brukar lämna en rund "rabatt" som tillåts visa sin skönhet.
    Detta rara stenparti vet jag faktiskt inte varifrån den kommit men jag tror att detta inte är någon vild blomma. Knappast behöver den varken näring eller skötsel eftersom den växer bara bland torra rötter o lite skräp.

   Och nu nästa vecka stundar det till Jakobs dagar. Under hela veckan är det väskutställning med gamla o nya väskor i Hantverkarboden. Dessutom har Museet ställt ut riktigt gamla väskor i vitrinskåpet vid Westmansmors stuga som är strax bredvid. Vid Hantverkarboden ordnas även ett pop up cafe med kaffe, saft o hembakt som man kan avnjuta ute i bersån.

   Hela veckan får medlemmar sälja både nytt och gammalt ute på Hantverkarbodens gårdplan. Eget bord bör tas med. Själv tänker jag vara där måndag om vädret är ok.

    Som ni säkert märkt så har jag försummat era bloggar alldeles mycket de sista två veckorna men det tänker jag ta igen lite åt gången. Ha det alldeles gott till dess vi ses igen.

En puff

$
0
0
     Så här är det. Nu vill jag puffa för väskutställningen som går av stapeln hela Jakobs dagar veckan i Hantverkarboden och Westmansmors stuga.
    Denna lilla mysiga väska är från 1930-talet och jag kan informera er om att alla väskor är uppradade enligt årtal så det är ganska intressant vilka man känner igen.


      Även nya finns som man t.o.m. kan köpa om intresse finns. Denna "designade" väska är gjord av kulta mokka kaffepaket, den finns till salu.
    Den som tar sig en promenad på gågatan kan möjligen träffa på denna skylt. Den finns i slutet av gågatan mot Halpa Hallis parkering.
    Sen är det bara att kika högre upp mot Visasbacken så ser ni fler skyltar.
 Från muséet har de ställt väldigt gamla pärlbroderade väskor i vitrinskåpet i Westmansmors stuga som också hör till utställningen.

Pop up café ordnas varje dag ute på gården i mån av bra väder. Vid regn kan kaffet köpas inne i Hantverkarboden och avnjutas inne i Westmansmors stuga.

I morgon, måndag när det är storloppis i stan så säljer medlemmarna sina egna loppisgrejer och annat utanför Hantverkarboden.

Själv kommer jag att vara där både måndag och tisdag.
Jag vill säga ni är alla så hjärtligt välkomna att beundra gamla väskor, förundras över hur kreativa människor det finns och kanske även ta er en kopp kaffe. Lite svalka i skuggan under rönnarna finns även att tillgå.
Kan tänka mig att en del av er inte trivs i hettan som är nu men men, det gör faktiskt jag. 
    Allt gott till er och vi ses igen om någon dag.




Brickor, tavlor m.m.

$
0
0

     Gjorde lite nytt inför försäljningen vid gammaldags torg. Det blev lite gammalt-nytt kan man väl säga eftersom brickan som jag visar här blev utsmycket med tidningsblad ur Husmodern nr 10 1945.
    Jag valde sidor med lite husmorsbestyr och således kom något recept med. Väldigt intressant tycker jag själv att se recept och annat från den tiden som är ett antal år före min egen födelse.
      Brylépudding som finns början på receptet här har jag själv aldrig  kokat men däremot minns jag fån min barndom hur himla gott det var.
    Eftersom jag är en "skräpsamlare" så hade jag ett tidningsurklipp i mina gömmor med fjärilar på som jag någongång tänkt borde gå att göra något av. Bottenpappret här är ur en notbok från 1912.
     Bäst att inte slänga något skräp förrän man är säker att inte använda det, det kan ju faktiskt komma till användning. Vi får se om de tilltalar någon mer på gammaldags torget än mig själv.
   I dag på morgonen hade vi dukat vackert i bersån vid Hantverkarboden med rosa dukar och blommor inför vårt pop up café.  Det blev en lyckad dag med kaffesugna kunder som även fick lite svalka under rönnarna i den rådande hettan.
   I morgon är jag där vid kaffeserveringen och när kvällen nalkas då far jag raka spåret till sommarstugan. Syster yngre med man kommer på besök så kanske blir det en "pratnatt" som vanligt.
    Ha det gott, allting gott.
Viewing all 912 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>